Mindomo

0
(0)

Szerző: Kuknyó Boldizsár
Debreceni Egyetem angol-etika tanár OMA

Rövid leírás
A Mindomo egy elmetérkép csináló alkalmazás amivel egyszerűen készíthetünk kulcsszavak közötti kapcsolatokat kihangsúlyozó vizuális vázlatokat bármilyen témakörben.
Iskolatípus: ált. isk. (alsó tagozat), ált. isk. (felső tagozat), középiskola, felsőoktatás
Évfolyam: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., felsőoktatás
Ár: korlátozásokkal ingyenes
Tantárgy: tantárgyfüggetlen
Nyelv: nem magyar, min. nyelvtudást igényel
Op. rendszer: platformfüggetlen
Kockázatok: alkalmazáson belüli vásárlások

Az alkalmazás bemutatása

A Mindomo egy kreatív elmetérkép csináló alkalmazás ami tanárok és diákok számára egyaránt alkalmazható az osztályteremben és otthon. A diákok saját maguknak, gyakorlásképpen is könnyen elkészíthetik a vizuális jegyzeteiket, ahol az egyszerű, magától értetődő kezelőfelület megismerése után rendszerezhetik a tanultakat. A tanárok számára is hatalmas előnyt jelent egy előre elkészített, kulcsszavakat és azok közötti logikai kapcsolatokat szemléltető ábra a tanítás során. Regisztrációnál megkérdezi az alkalmazás, hogy tanárként, diákként, vagy magánemberként szeretnénk-e regisztrálni. A diákok számára készített verzió lehetőséget ad projectfeladatok elkészítésére, amelyekben a gyerekek közösen dolgozhatnak ugyan azon az elmetérképen és megoldásaikat leadhatják osztályzásra a tanárnak. A tanárok számára készített kezelőfelület lehetőséget ad a számonkérésre és osztályzásra, a diákok projectjének lépésenkénti lekövetésére, azonnali visszajelzés nyújtásra. Az egyéni verzió lényegében csak ezeknek hiányában különbözik a többitől. Ami közös, az a kreatív kezelőfelület, amivel az elmetérképek létrehozása történik. Lehetőségünk van többféle sablon kiválasztására, amik között lényegében csak formai különbség található. Fő pontok hozzáadása az ENTER lenyomásával történik, vagy bal egérgombbal a legördülő menüből kiválasztva. A főbb pontok alá alpontokat a TAB billentyűvel lehet lehet hozzáadni, vagy a legördülő menüből. Az összeköttetéseket automatikusan csinálja a felület, viszont a controll billentyű lenyomásával mi magunk is létrehozhatjuk, korrigálhatjuk ezeket. Többféle stílusú összekötő vonal is választható a rubrikák között, különböző vastagságban és színben. A rendszer automatikusan új színt ad az újonnan létrehozott fő- és alpontoknak, amik hozzáadnak elmetérképünk rendszerezettségéhez és letisztultságához. Ami a legjobban tetszik az alkalmazásban az az, hogy összeköttetésben áll a youtube-al és egy gombnyomással beszúrhatjuk az általunk szemléltetni kívánt videót, ami nem új ablakban nyílik meg lejátszáskor hanem az elmetérképünkön belül. Természetesen a saját gépünkről is lehetőségünk van importálni videót, ha úgy tetszik. A képek beszúrása sajnos a fizetős verzióhoz tartozik.
Tanárként a feladat kiadását követően, amit a ”létrehozás” – ”assignment” gombbal tudunk megtenni, rövid feladatleírást követően el is küldhetjük a feladatot a diákjainknak, akik ezt e-mailen vagy egy gyors-kód beírásával tudnak majd elérni, de google-classroommal is szinkronizálható. Lehetőségünk van csoportokra bontásra, a csoport tagok pedig egymással közösen dolgozhatnak ugyan azon az elmetérképen. A tanár minden csoport haladását élőben követheti, de vissza is nézheti az alakulását és hogy melyik csoporttag mit adott hozzá. Az alapos témaismeret elengedhetetlen egy ilyen elmetérkép megcsinálásához, így kitűnő módja a számonkérésnek. A tanárnak megjelenik, hogy melyik diák/csoport küldte már be a feladatokat és a felület osztályzási lehetőséget is biztosít a számára.
A program előnyei magától értetődők, viszont a fizetős verzió nélkül eléggé ekorlátozza a mozgásterünket. Tanárként a legnagyobb hátránya, hogy csak egyetlen ”assignment”-et (feladatot) tudunk kiadni a diákoknak ingyenesen. A másik hátránya, hogy félig angol, félig magyar. Minimális nyelvtudást igényel mind a diákok, mind a tanár részéről.


Képernyőképek

Kattintson ide, ha üzenetet szeretne küldeni a bemutatással, vagy az oldallal kapcsolatban!